• DEȘEURI DE ECHIPAMENTE ELECTRICE

    Echipamentele electrice şi electronice sunt „echipamentele care funcţionează pe bază de curenţi electrici sau câmpuri electromagnetice şi echipamentele de generare, transport şi de măsurare a acestor curenţi şi câmpuri, incluse în categoriile prevăzute în anexa nr. 1A şi destinate utilizării la o tensiune mai mică sau egală cu 1.000 volţi curent alternativ şi 1.500 volţi curent continuu”.Dacă această electricitate provine de la o baterie, de la un panou solar, de la un alt echipament sau de la reţeaua electrică contează mai puţin. Mai important este dacă funcţia originară a echipamentului se bazează pe electricitate. Ca îndrumare, legislaţia include o clasificare în 10 categorii:

      1. aparate de uz casnic de mari dimensiuni
      2. aparate de uz casnic de mici dimensiuni
      3. echipamente informatice şi de telecomunicaţii
      4. echipamente de larg consum
      5. echipamente de iluminat
      6. unelte electrice şi electronice (cu excepţia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni)
      7. jucării, echipamente sportive şi de agrement
      8. dispozitive medicale (cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate)
      9. instrumente de monitorizare şi control
      10. distribuitoare automate

    Acestea acoperă aproximativ 90% din toate EEE-urile, şi astfel din toate DEEE-urile. În mare, acestea acoperă aproape toate echipamentele electronice de larg consum.

  • DEȘEURI DIN PLASTIC

    Cea mai mare parte a produselor din plastic sunt obtinute din petrol, o resursa naturala limitata.

    In prezent, exista peste 40 de tipuri de plastic, fiecare cu o compoziţie chimica si proprietati diferite care le fac potrivite pentru o anumita utilizare.
      • Plasticul este utilizat pe scara larga pentru fabricarea de produse si ambalaje, datorita avantajelor sale cumulate: usor, rezistent, igienic, estetic si reciclabil.

        Reciclarea produselor uzate si a deseurilor de ambalaje din plastic contribuie la conservarea resurselor de petrol. In scopul reciclarii, deseurile de ambalaje din plastic trebuie colectate separat in containere dedicate si, conform legislatiei pot fi amestecate doar cu deseuri de ambalaje din metal.

        Dupa colectare, separare de metal si compactare, deseurile de ambalaje din plastic sunt transportate pentru procesare si reciclare. Deseurile din plastic sunt sortate pe compozitii si culori si apoi sunt macinate, spalate, aglomerate si transformate in fulgi sau granule.
        Granulele din PE (polietilena) pot fi de 2 feluri: de joasa densitate care provin din deseuri de folie de la ambalare, caserole si tavi pentru alimente, etc. si de inalta densitate care provin de la navetele de bauturi, lazi pentru paine, pentru alte produse alimentare, bidoane, butoaie,etc.
        Granulele din PP (polipropilena) provin in general de la laditele pentru fructe, folii, mosoare, flacoane diverse alimente, etc. si sunt folosite ca materie prima pentru produsele injectate si suflate (folii, saci, etc.).
        Granulele din PET (polietilen tereftalat) provenite, in general, de la deseurile de ambalaje de la bauturi (apa, sucuri, bere, etc.) sunt transformate in fibra PET utilizata in productia de textile, automobile, filtre, mobilier si banda PET utilizata la ambalarea cartonului ondulat, elementelor metalice, materialelor de constructii, balotilor de fire si fibre.
        Deseurile din PS (polistiren) provin in general din ambalaje de unica folosinta, de servire a alimentelor, tavi de expunere a diverselor produse alimentare, capace, pahare, flacoane, tavite,etc.


        Stiași că:

    descompunerea plasticului poate dura sute si chiar mii de ani ?

    recicland un deseu de ambalaj din plastic se economiseste energia necesara functionarii unui bec de 60W timp de 6 ore?

    din 6 deseuri de ambalaje din PET se poate face un tricou? se pot fabrica si alte produse noi: covoare, mochete, incaltaminte, umplutura pentru haine de iarna sau saci de dormit si chiar jucarii?